i-quadrat kft.

i-quadrat építész és
mérnökiroda kft.

H-8200 Veszprém
Baláca sor 17. fsz. 4.
tel: +36-88-591990
fax: +36-88-591990
hungaria@i-quadrat.com

fejlécfotó fejlécfotó fejlécfotó
címsorkép

Akadálymentesítés

egy mindenki számára kényelmesebb és biztonságosabb környezetért háttér | vezérelvünk | jogi környezet | munkamódszerünk
 

Háttér

Környezetünk az emberek különböző csoportjai számára tartalmaz az élet minőségét meghatározó akadályokat, korlátokat. Az akadályokkal teli környezet használatával küszködnek az idősek, a betegek, a gyerekek, az egészségkárosodással élők, de még a kisgyermeket nevelők, gyerekkocsival közlekedők is.

A társadalmi igazságosság alapvető célkitűzése az akadályok számának csökkentése, az egyéni különbségek figyelembe vétele, ezáltal olyan környezet megteremtése, amely a fogyatékkal élő személyek környezethasználati lehetőségeit is figyelembe veszi, és mindenki számára kényelmesebb és biztonságosabb használatot tesz lehetővé.

 

Vezérelvünk

Tevékenységünk vezérfonalaként azt az elvet tartjuk szem előtt, hogy az akadálymentesítés nem műszaki/építészeti, hanem emberi jogi kérdés. Az akadállyal élőknek el kell jutniuk az épületekhez, be kell jutniuk, és az épületben a közforgalom számára nyitott funkciókat ugyanúgy joguk van használni, mint az akadály nélkül élőknek.

Fontos szempont, hogy az akadálymentes környezetre fordított összegek mindannyiunk számára komfortosabbá teszik az intézményt, ezért megítélésének nem lehet alapja a fogyatékkal élők száma.

 

Jogi környezet

Az akadályok nélküli környezet megvalósítását segítő jogszabályok, köztük elsősorban a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény és a tervezési segédleteken kívül felhasználjuk az európai országok tapasztalatait és példaértékű megoldásait is, például az akadálymentesítés alapelvét rögzítő „Az akadálymentesség európai eszméje” CCPT/1996 című kiadványt.

1998. évi XXVI. törvény | tervezési segédlet | Az akadálymentesség európai eszméje

 

Munkamódszerünk

Tervezési feladatainknál munkamódszerünk a következő:

  • Az intézmények mozgásukban korlátozott, és más fogyatékkal élők biztonságos, akadálymentes közlekedésének biztosításához szükséges felmérése, akadálykonszignáció, akadálymentesítési javaslat és költségbecslés készítése.
  • Az akadálymentesítési felmérés a megbízó által szolgáltatott nyilvántartási tervek alapján, a helyszín bejárásával, és az akadályok feltüntetésével alaprajzi és metszet vázlatokon, és fényképeken történik.
  • A szükséges beavatkozásokat vázlatterven rögzítjük, a létesítmények akadálymentesítéséről szöveges értékelést és költségbecslést készítünk.
  • Az egyes létesítmények akadálymentesítése komplex műszaki tervezési feladatot jelent, amelyet nem helyettesíthet egy koncepcióterv, a koncepció alapján a megbízói igények szerint engedélyezési, közbeszerzési, kiviteli műszaki dokumentáció készülhet.

Tervezés referenciák