i-quadrat kft.

i-quadrat építész és
mérnökiroda kft.

H-8200 Veszprém
Baláca sor 17. fsz. 4.
tel: +36-88-591990
fax: +36-88-591990
hungaria@i-quadrat.com

fejlécfotó fejlécfotó fejlécfotó fejlécfotó fejlécfotó
címsorkép

Mérnöki tanácsadás

szakmai felelősséggel a színvonalas beruházásokért előzmények | független tanácsadó | szabályozás | FIDIC-mérnök
 

Előzmények

A korábbi magyarországi gyakorlat az építési beruházásokat ellenőrző műszaki ellenőr nek korlátozott eljárási jogkört biztosított, amely a megrendelő által rendelkezésre bocsátott terveknek megfelelő kivitelezésre, a megvalósítás minőségének és az elszámolás mennyiségeinek ellenőrzésére vonatkozott.

A 80-as évektől a kiviteli tervek elkészítését már a vállalkozó is végezhette, de a műszaki ellenőr jogköre és felelőssége gyakorlatilag változatlan maradt. Tevékenységét kiegészítette a tervezői művezetés, amely a menet közbeni változtatások esetére biztosított szakmai támogatást.

A korábbi eljárásrendben a megrendelő képviselője járt el a kivitelezéssel kapcsolatos változtatások, módosítások, a pót- és többletmunkák illetve a szerződéses eljárás jogszerű lebonyolítása kérdésében.

 

A független tanácsadó mérnök feladata

A döntően közpénzek felhasználásával lebonyolított közbeszerzési eljárások követelték meg a független/pártatlan mérnök beiktatását a folyamatba. A MÉRNÖK tevékenységét szakmai felelősségbiztosítás garanciája alatt végzi, és az építési beruházás teljes körű lebonyolítási felelőssége terheli. Kivétel a megrendelői alapfeladatokat jelentő – a mérnök által támogatott, a szerződéses feltételek között engedélyezhető - változtatások végső jóváhagyása; a többletmunkák elrendelése, a kifizetési forrás megjelölése; és a mérnök által „teljesítésigazolással” jóváhagyott kifizetések végső engedélyezése ill. lebonyolítása.

 

Szabályozás

Az Európai Unió gazdaságfejlesztési programjainak társfinanszírozásával lebonyolított építőipari közbeszerzési eljárások keretében a FIDIC szerződéses feltételeit kell alkalmazni, ami egyben a megfelelően működő Független, Ellenőrző Mérnök („FIDIC-mérnök”) alkalmazási kötelezettségét jelenti.

A FIDIC szövetségek működésüket pénzügyi-politikai befolyástól mentes, független műszaki tevékenységre alapozzák, elutasítva minden olyan törekvést, amely a társadalom érdekében végzett szakmai vélemény-nyilvánítás szabadságát kedvezőtlenül befolyásolhatná. A FIDIC magyar tagszervezete a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége - TMSZ.

 

A FIDIC-mérnök

A FIDIC-mérnök az ellenőrzéssel megbízott mérnökszervezet vezetője és az egyes szakterületek felelős műszaki ellenőreinek irányítója. A kiválasztás feltétele a felsőfokú műszaki végzettség alapján elnyerhető szakértői jogosultság, amit a szakmai felelősségbiztosításra épülő személyes felelősségen alapuló FIDIC szerződéses ismeretek egészítenek ki. A kiemelten gyakorlott ellenőrző mérnöknek az adott beruházás ellenőrzésére való alkalmasságát, tervezői, szakértői és a FIDIC ismeretekkel bővített műszaki ellenőri gyakorlattal kell bizonyítania.